Vad är Vitamin D?

Även om det kallas vitamin, så är det faktiskt ett hormon. D-Vitamin är nödvändigt för att tarmen ska kunna ta upp fosfor och kalcium, och därigenom bygga upp och stärka skelettet.


D-vitaminbrist


Svår brist på D-vitamin som kan leda till ett svagare skelett är sällsynt i Sverige, men lättare brist kan också leda till besvär. D-vitaminbrist går att undersöka med ett enkelt blodprov. Hos Svensk Provtagning kan du testa dina vitaminnivåer i ett flertal kontroller:


D-Vitamintest (475 kr)

eller

Vitamin- och mineralpaket litet (595 kr)

Vitamin- och mineralpaket stort (945 kr)


Var får vi D-Vitamin från?


Vi får i oss D-vitamin från två huvudkälllor:


Den första är solens strålar. Vår hud behöver exponeras för ultraviolett ljus. Detta ljus når fram lättast under sommarmånaderna, vilket gör att vi är mottagliga och kan producera vitaminet. Under vintern är detta betydligt svårare.


Den andra källan till vitamin D är kosten vi intar. Fet fisk som lax, tillsammans med andra livsmedel som mejeriprodukter, smör och matfett med tillsatt D-vitamin är också viktiga för intaget.


För att få i dig D-vitamin finns det alltså några enkla råd:

  1. Ut i solen! Men är du ljushyad och extra känslig - glöm inte solkrämen.

  2. Ät mat som innehåller vitamin D – T. ex fisk (abborre, gös, böckling, inlagd sill) och svamp.

  3. Ammar du? Se till att ditt barn får ett extra tillskott då bröstmjölken inte alltid innehåller tillräckliga nivåer av D-vitamin.


Vem bör testa sin nivå av D-vitamin?


Testet är till för alla som vill undersöka om de har brist på D-vitamin. Testet kan vara särskilt användbart för gravida kvinnor, personer över 65 år, personer med mörka eller asiatiska hudtyper eller personer med tarm-, lever- eller njursjukdomar.


Ifall du inte får i dig tillräckligt med vitamin D - vilket kan undersökas hos Svensk Provtagning - kan det vara en god idé att inta kosttillskott.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Betalning med